Przepis na zupę w kociołku 📖
Przepis na tradycyjną zupę w kociołku:Składniki:
- 500 g mięsa (np. wieprzowina, kurczak, wołowina), pokrojone w kostkę
- 2 cebule, drobno posiekane
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki
- 1 por, pokrojony w talarki
- 1 mała kapusta kiszona, drobno posiekana
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 2 liście laurowe
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 szklanka kwasu kiszowego z kapusty kiszonej
Instrukcje:
1. Na dużym ogniu rozgrzej olej i masło w kociołku.
2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni z każdej strony.
4. Dodaj ziemniaki, marchewki, pietruszkę, por i kapustę kiszoną. Mieszaj i smaż przez kilka minut.
5. Dodaj liście laurowe, rozmaryn, sól i pieprz do smaku.
6. Zalej bulionem i kwasem kiszonym z kapusty. Przykryj kociołek i gotuj na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
7. Sprawdź i dostosuj smak solą i pieprzem.
8. Podawaj gorącą zupę w kociołku, najlepiej z chlebem i świeżą zieleniną.
Smacznego!