Przepis na zupe warzywna z mrożonki 📖
Oto przepis na zupę warzywną z mrożonki:Składniki:
- 1 opakowanie mrożonek warzywnych (np. mieszanka marchewki, groszku, kalafiora)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji
Instrukcje:
1. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż ją, aż stanie się miękka i lekko złocista.
2. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż uwolni swój aromat.
3. W międzyczasie, obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
4. Do garnka wlej bulion warzywny i dodaj mrożonki warzywne oraz pokrojone ziemniaki.
5. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem.
6. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 15-20 minut (lub dopóki warzywa nie będą miękkie).
7. Sprawdź, czy zupa jest dobrze doprawiona i jeśli trzeba, dodaj więcej soli i pieprzu według swojego gustu.
8. Zupę podawaj gorącą, posypaną świeżymi ziołami jako dekorację.
Smacznego!