Przepis na zupę z cukinii 📖
Składniki:- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżki śmietany kremówki
- opcjonalnie świeża natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Cukinie umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
4. Dodaj pokrojoną cukinię i smaż jeszcze przez 5 minut.
5. Następnie wlej bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż cukinia będzie miękka.
6. Dopraw zupę solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
7. Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę.
8. Na końcu dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj i podgrzewaj przez kilka minut.
9. Zupę podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!