Przepis na zupę z dyni ewy dąbrowskiej 📖
Składniki:- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko przypieczone.
3. Dodaj wszystkie warzywa (marchewki, ziemniaki, pietruszkę, por) pokrojone w kostkę. Smaż je przez kilka minut, aż delikatnie się zeszklią.
4. Dodaj pokrojoną dynię do garnka i mieszaj wszystkie składniki.
5. Wlej bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż dynia i pozostałe warzywa będą miękkie.
6. Zupę zmiksuj na gładki krem, używając blendera lub miksera. Sprawdź i dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Podawaj ciepłą zupę udekorowaną świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!