Przepis na zupę z kiszonej kapusty 📖
Przepis na zupę z kiszonej kapusty:Składniki:
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1/2 główki kiszonej kapusty, posiekanej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- kwaśna śmietana (opcjonalnie, do podania)
Instrukcje:
1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj marchewki i ziemniaki do garnka. Duś przez kilka minut, aż warzywa lekko się zeszklią.
3. Następnie dodaj posiekaną kiszoną kapustę i smaż razem z warzywami przez kilka minut, mieszając regularnie.
4. Dodaj bulion warzywny, majeranek, liść laurowy i pieprz do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
5. Sprawdź i dopraw zupę solą, jeśli jest to konieczne.
6. Podawaj gorącą zupę z kiszonej kapusty z kwaśną śmietaną, jeśli lubisz. Smacznego!