Przepis na zupę z młodej kapusty 📖

Oto przepis na zupę z młodej kapusty:

Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 2-3 średniej wielkości pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- świeża natka pietruszki (do posypania)

Instrukcje:
1. Kapustę dokładnie umyj i pokrój na drobne paski.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki.
3. Marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
4. Pomidory sparz wrzątkiem, zdobądź ze skóry i pokrój na drobne kawałki.
5. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż na złoty kolor.
6. Następnie dodaj marchewki i ziemniaki i podsmażaj przez kilka minut.
7. Dodaj pokrojoną kapustę i pomidory. Całość smaż przez chwilę, aż warzywa zaczną zmięknąć.
8. Następnie dodaj wywar warzywny lub bulion. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
9. Zagotuj zupę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
10. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki jako dekoracją.

Smacznego!

Podobne przepisy

gotowanie młodej kapusty
kapuśniak z młodej kapusty
ugotowanie młodej kapusty
bigos z młodej kapusty
fit kapuśniak z młodej kapusty