Przepis na zupę z pieczarkami i papryką 📖
Składniki:- 500g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj pokrojone pieczarki i paprykę. Smaż, często mieszając, przez około 8-10 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Wsyp suszone tymianek, kumin i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj, smaż przez kolejne 1-2 minuty.
5. Dodaj bulion warzywny, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aby smaki się połączyły.
6. Zupę można wymieszać blenderem na gładką konsystencję, ale można też zostawić warzywa w kawałkach dla większej tekstury.
7. Przed podaniem dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Posyp natką pietruszki, jeśli chcesz.
8. Podawaj gorącą zupę z pieczywem lub grzankami.
Smacznego!