Przepis na żurek 2 osoby 📖
Składniki:- 500 ml zakwasu żurkowego
- 100 g białej kiełbasy
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
2. W rondlu rozgrzej masło, dodaj cebulę i dusz przez kilka minut, aż stanie się miękka i szklista.
3. Dodaj pokrojone ziemniaki i wymieszaj z cebulą. Smaż przez kilka minut, aż ziemniaki zmiękną nieco.
4. Wlej zakwas żurkowy do rondla i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
5. W międzyczasie gotuj jajka na twardo, a następnie obrób je na cwiartki.
6. Białą kiełbasę pokrój na plasterki i dodaj do żurku. Gotuj przez kolejne 5 minut.
7. Dopraw żurek solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie, jeśli lubisz kwaśniejszy smak, dodaj łyżkę octu.
8. Jeśli żurek jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go, rozpuszczając mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody i dodając do zupy. Gotuj przez kilka minut, aż żurek zgęstnieje.
9. Podawaj gorący żurek z kawałkami kiełbasy i jajkami.
Smacznego!