Przepis na żurek barszcz biały 📖
Żurek, znany również jako barszcz biały, to tradycyjna, polska zupa na bazie zakwasu i mąki. Oto przepis na smaczny żurek barszcz biały:Składniki:
- 1-1,5 kg białej kiełbasy
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki
- 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka kwasu żurawinowego (opcjonalnie)
- 1 szklanka zakwasu żurkowego
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około 20 minut.
2. Cebulę i czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. Na osobnej patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
4. Dodaj mąkę do cebuli i czosnku, mieszaj całość, aż powstanie gęsta, złota pasta (tzw. "zasmażka").
5. Wywar warzywny lub bulion zagotuj w osobnym garnku. Dodaj ziemniaki, solę, pieprz oraz zasmażkę. gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15-20 minut).
6. Do zupy dodaj kiełbasę i zakwas żurawinowy (jeśli używasz). Gotuj jeszcze około 10 minut.
7. Przed podaniem żurek barszcz biały musi się przegryźć, dlatego warto go przygotować wcześniej i odstawić na kilka godzin lub overnight.
8. Podawaj żurek barszcz biały z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego!