Przepis na żurek na rosole 📖

Przepis na żurek na rosole:

Składniki:
- 500 g zakwasu żurkowego
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka wędzona, boczek, żeberka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 3-4 ziela angielskie
- 3-4 ziarna pieprzu
- 1-2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki mąki
- 2-3 łyżki masła

Przygotowanie:
1. Mięso umyj, zalej wodą i gotuj w dużym garnku przez około 1-2 godziny. W czasie gotowania zbierz powstałą pianę.
2. Cebulę i czosnek obierz, a marchewkę, pietruszkę i por umyj. Warzywa pokrój w drobną kostkę.
3. Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i por, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj 2-3 łyżki mąki, mieszaj i smaż przez około 2-3 minuty.
5. Do garnka z mięsem dodaj podsmażone warzywa oraz zakwas żurkowy. Całość gotuj przez kolejne 30-40 minut.
6. Wspomniane wcześniej ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe dodaj do rosołu, dopraw solą według uznania i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
7. Wyłącz ogień, wyjmij mięso z rosołu i pokrój je w kostkę. Następnie dodaj mięso z powrotem do garnka.
8. Podawaj gorący żurek na rosole, podając go wraz z parującymi kluskami.

Smacznego!

Podobne przepisy

żur na rosole
flaki w rosole
flaki na rosole
kapuśniak na rosole
ramen na rosole