Przepis na żurek na serwatce 📖

Przepis na żurek na serwatce:

Składniki:
- 1,5 kg białej kiełbasy
- 1,5 l wody
- 1 szklanka zakwasu żurkowego
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki mąki
- 1-2 liście laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka kropli octu
- Sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:
1. Kiełbasę należy przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w plastry.
2. W garnku zagotować wodę, dodać pokrojoną kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka z kiełbasą. Gotować kolejne 20 minut.
4. W międzyczasie, na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Następnie dodać mąkę i całość razem przesmażyć, aż mąka zaczną się lekko rumienić.
6. Przełożyć podsmażoną cebulę i czosnek do garnka z ziemniakami i kiełbasą. Wszystko dokładnie wymieszać.
7. Dodać zakwas żurkowy, sól, pieprz, kilka kropli octu oraz szczyptę majeranku. Doprawić do smaku.
8. Całość gotować jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły.
9. Żurek podawać gorący, tradycyjnie z dodatkiem kiełbasy, jajka i chrzanu.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek fit
żurek na maślance
lidl żurek
żurek latwy
kremowy zurek