Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem na zakwasie 📖
Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem na zakwasie:Składniki:
- 500 g kiełbasy wiejskiej
- 2-3 jajka
- 1,5 litra zakwasu żurkowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju lub smalcu
- 2-3 łyżki mąki
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 ziaren pieprzu
- Sól do smaku
- Natka pietruszki (do dekoracji)
Wykonanie:
1. Kiełbasę kroimy na plastry lub kostkę.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub smalec, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy na złoty kolor.
4. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy przez około 5 minut.
5. Do garnka z kiełbasą i cebulą dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
6. Do garnka wlewamy 1,5 litra zakwasu żurkowego, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
7. Dusimy żurek na małym ogniu przez około 30-40 minut.
8. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy na plasterki.
9. Po 30-40 minutach zdzierać pianę z wierzchu żurku, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5-10 minut.
10. Gotowy żurek podajemy gorący, dekorując plasterkami jajek i posypując posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!