Przepis na żurek okrasy 📖
Przepis na żurek okrasy:Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 500 g zakwasu żurowego
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę dokładnie umyj i pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
2. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
4. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.
5. Do gotującej się wody dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, sól i pieprz.
6. Dodaj pokrojoną kiełbasę, cebulę oraz ziemniaki.
7. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
8. Dodaj zakwas żurowy i wymieszaj.
9. Gotuj jeszcze przez około 10 minut.
10. Podawaj żurek okrasy gorący, posypany posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!