Przepis na żurek wege 📖

Żurek wege (4 porcje):

Składniki:
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 kromka chleba żytniego
- Kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
- Świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Kapustę odsączamy z zalewy i drobno kroimy.
2. Cebulę, marchewki, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
3. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy do momentu, aż stanie się szklista.
4. Dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy, mieszając.
5. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smażymy przez kilka minut.
6. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Mieszamy razem.
7. Dodajemy kapustę i zalewamy bulionem warzywnym.
8. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
9. Na koniec dodajemy kromkę chleba żytniego i gotujemy jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
10. Jeśli żurek jest zbyt kwaśny, można dodać kilka kropel soku z cytryny.
11. Podajemy żurek wege posypany świeżą natką pietruszki. Można go podawać z kawałkiem chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

wege hot dog
krupnik wege
kapuśniak wege
danie wege
tatar wege