Przepis na żurek wielkanocny siostry anieli 📖
Żurek wielkanocny siostry Anieli to tradycyjne danie, które możemy przygotować w kilku prostych krokach. Oto przepis:Składniki:
- 2-3 kromki chleba żytniego (staranniej wysuszonego), najlepiej ślężańskiego
- 5-6 plasterków boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2-3 kwaszone ogórki
- 1 litr wody
- 250 ml zakwasu żytniego (można kupić w sklepach spożywczych)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1. Chleb pokrój na kawałki i zalej wodą, aby zmiękł. Następnie odcedź wodę.
2. Na patelni podsmaż boczek, aż będzie lekko chrupiący, a tłuszcz się rozpuści. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli.
3. W garnku zagotuj wodę, dodaj pokruszony chleb, boczek z cebulą i czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojone ogórki. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż wszystkie składniki się połączą i nabiorą smaku.
4. W międzyczasie zagotuj zakwas żytni w osobnym naczyniu. Możesz go lekko osłodzić, dodając odrobinę cukru.
5. Dodaj zagotowany zakwas do gotującego się żurku. Wszystko dokładnie wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-15 minut.
6. Dopraw żurek solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Na koniec usuń ziele angielskie i liście laurowe.
8. Podawaj gorący żurek wielkanocny siostry Anieli z kawałkami boczku, jajkami na twardo i świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego!