Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem winiary 📖

Składniki:
- 500 g kiełbasy
- 2 duże jajka
- 1 litr zakwasu żurkowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokrój na plasterki lub kostkę.
2. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno.
3. Na patelni podsmaż kiełbasę z cebulą i czosnkiem, aż staną się rumiane.
4. W dużym garnku zagotuj zakwas żurkowy.
5. Dodaj do garnka podsmażoną kiełbasę, cebulę i czosnek.
6. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
7. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż smaki się połączą.
8. Oprósz solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki.
10. Podawaj żurek z kiełbasą i jajkiem, posypując go posiekaną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek z jajkiem i kiełbasą
żurek z kiełbasą i jajkiem
żurek z kiełbasą i jajkiem na zakwasie
żurek z białą kiełbasą i jajkiem
żurek z kiełbasą i jajkiem ania gotuję