Przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem 📖

Składniki:
- 1 kg zakwaszonego żytniego mącznego
- 1 biała kiełbasa
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 plasterki chleba żytniego
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
1. Zakwas odstaw na kilka godzin, aby stanął.
2. Kiełbasę obgotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie odsącz i pokrój w plastry.
3. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
4. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Do dużego garnka wlej zakwas i dodaj podsmażoną cebulę i czosnek.
6. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
7. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż żurek nabierze intensywnego smaku.
8. W międzyczasie gotuj jajka na twardo.
9. Po ugotowaniu obrób plasterki chleba z obu stron na patelni z odrobiną masła.
10. Gotowy żurek przełóż do talerzy, dodając plasterki chleba, kawałki białej kiełbasy i połówki jajek.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek z kiełbasą i jajkiem
żurek z jajkiem i kiełbasą
żurek z kiełbasą i jajkiem na zakwasie
żurek z kiełbasą i jajkiem winiary
żurek z białą kiełbasą