Przepis na żurek z kiełbasą i boczkiem 📖

Składniki:
- 1 kg zakwaszonej mąki żytniej
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren ziaren jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Na początku musimy zrobić zakwas. W dużej misce wsyp mąkę żytnią i rozcieńcz ją wodą, aż powstanie gęsta papka. Odstaw na 3-4 dni, aby zakwas mógł odpowiednio zakwasić.
2. Gdy zakwas jest gotowy, przecedź go przez drobne sito, aby pozbyć się grudek i zbędnych składników.
3. W garnku gotuj boczek w wodzie, aż stanie się miękki. Następnie wyjmij go i pokrój w kostkę.
4. Do tego samego wywaru dodaj pokrojoną kiełbasę i gotuj jeszcze przez kilka minut.
5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek i chwilę podsmaż.
6. Zawartość patelni wrzuć do garnka z kiełbasą i boczkiem.
7. Dodaj do garnka zakwas oraz liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszają dobrze je łączyć.
8. Na koniec dopraw żurek majerankiem, solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Podawaj gorący żurek z pieczywem lub z dodatkiem ugotowanego jajka i ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek z białą kiełbasą i boczkiem
bigos z kiełbasą i boczkiem
leczo z kiełbasą i boczkiem
bigos z boczkiem i kiełbasą
grochówkę z kiełbasą i boczkiem