Przepis na żurek z mięsem 📖

Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 2 l wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g zakwasu żurkowego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka ziaren pieprzu
- Kilka liści laurowych
- Sól do smaku

Przygotowanie:
1. Kiełbasę ugotuj w osolonej wodzie, następnie pokrój w plasterki.
2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.
3. Rozpuść masło w garnku, dodaj cebulę i czosnek, podsmażając aż się zeszklią.
4. Dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut, aż uzyskasz zasmażkę.
5. Do zasmażki wlej gorącą wodę, dodaj kiełbasę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zakwas żurkowy.
6. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
7. Żurek należy w międzyczasie mieszając.
8. Przed podaniem dopraw żurek solą według własnego smaku.
9. Można podawać żurek z dodatkiem kielbasy, jajek, chleba lub młodej cebulki.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek z mięsem mielonym
uszka z mięsem
pampuchy z mięsem
quesadilla z mięsem
lazanię z mięsem