Przepis na żurek z paczki 📖
Przepis na żurek z paczki:Składniki:
1 paczka suszonej mieszanki do żurku
1 kg białej kiełbasy
4-5 ziemniaków
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
2-3 gałązki bazylii
2-3 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
100 ml śmietany do podania
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
2. W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.
3. Dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj przez kilka minut.
4. Dodaj paczkę suszonej mieszanki do żurku, bazylię, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Następnie wlej około 2 litrów wody, dodaj pokrojone ziemniaki, sól, pieprz oraz cukier.
6. Gotuj żurek na małym ogniu przez około godzinę, aż ziemniaki zmiękną.
7. Po ugotowaniu możesz zdjąć z garnka gałązki bazylii, liście laurowe i ziele angielskie.
8. Żurek podawaj z dodatkiem łyżki śmietany. Możesz również podawać go z jajkiem na twardo lub białą kiełbasą.
Smacznego!