Przepis na żurek z paczki 📖

Przepis na żurek z paczki:

Składniki:
1 paczka suszonej mieszanki do żurku
1 kg białej kiełbasy
4-5 ziemniaków
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
2-3 gałązki bazylii
2-3 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
100 ml śmietany do podania

Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

2. W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.

3. Dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj przez kilka minut.

4. Dodaj paczkę suszonej mieszanki do żurku, bazylię, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Następnie wlej około 2 litrów wody, dodaj pokrojone ziemniaki, sól, pieprz oraz cukier.

6. Gotuj żurek na małym ogniu przez około godzinę, aż ziemniaki zmiękną.

7. Po ugotowaniu możesz zdjąć z garnka gałązki bazylii, liście laurowe i ziele angielskie.

8. Żurek podawaj z dodatkiem łyżki śmietany. Możesz również podawać go z jajkiem na twardo lub białą kiełbasą.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek fit
żurek po krakowsku
żurek po staropolsku
żurek po niemiecku
żurek prosty