Przepis na żurek z warzywami 📖

Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 duży korzeń chrzanu
- 3 marchewki
- 1 pęczek selera naciowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 1/2 szklanki zakwasu żurkowego
- 1/2 szklanki śmietany 18%

Instrukcje:
1. Kiełbasę pokrój w plasterki i zrumień na patelni. Odłóż na bok.
2. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż przez kilka minut.
3. Dodaj startą marchewkę i posiekany seler naciowy. Smaż jeszcze przez kilka minut.
4. Wsyp kminek, sól, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Całość przemieszaj.
5. Zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
6. Dodaj pokrojoną kiełbasę i zakwas żurkowy, gotuj przez kolejne 10 minut.
7. Na koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
8. Żurek z warzywami podawaj gorący, najlepiej z dodatkiem pokrojonego chrzanu.

Smacznego!

Podobne przepisy

strogonow z warzywami
spaghetti z warzywami
ryż z warzywami i indykiem
qurrito z warzywami
tarta z warzywami