🍛 Dal Makhani: Królowa czerwonych soczewic z masłem klarowanym, przyprawami i śmietaną.
🍚 Biryani: Aromatyczne danie z ryżu, mięsa (kurczak, baranina lub wołowina), warzyw i przypraw.
🍲 Butter Chicken: Delikatnie pikantne danie z kurczaka w gęstym sosie pomidorowym z masłem.
🌮 Masala Dosa: Cienkie, chrupiące
naleśniki z nadzieniem z ziemniaków i przyprawami.
🥘 Rogan Josh: Intensywne danie mięsne (często baranina) w sosie pomidorowo-cebulowym, podane z ryżem lub chlebem naan.
🥗 Saag Paneer: Szpinak w sosie z kawałkami sera paneer.
🍢 Tandoori Chicken: Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i przyprawach, pieczone w tradycyjnym piecu tandoor.
🍱 Thali: Zestaw potraw z różnych regionów Indii, zazwyczaj zawierający ryż, curry, dal, raitę, chleb naan i słodką przekąskę.
🍨 Kulfi: Tradycyjne indyjskie lody na patyku, często w smakach jak pistacjowe, waniliowe lub mango.
🥛 Lassi: Orzeźwiający napój z jogurtu, warianty smakowe obejmują m.in. mangę i truskawki.
Mieszkańcy miasta Kowary często delektują się tymi klasycznymi potrawami 🇮🇳, które serwuje się w miejscowych restauracjach indyjskich.